Skip to content

Limburgs restaurant zet ‘Arbeit Macht Frei’-menu op de kaart op Yom HaShoah

May 2, 2019

Smakeloos – zowel het restaurant als het menu. Beter te zwijgen ober de kok. Dat is geen onderwerp voor een “grapje”. Voor mij zou een grapje zijn als de kok zelf op het menu stond.

Een Ander Israëlisch Geluid

Ook bij het Hasseltse restaurant ‘De Orangerie’ in de Walputsteeg in het Limburgse stad Hasselt, ging de dag van Yom Hashoah, wanneer Israël hun zes miljoen Joden herdenken die werden vermoord door de nazi’s, niet onopgemerkt voorbij. De chefkok vond er niet beter op dan een ‘Arbeit macht Frei’-menu op de kaart te zetten.

Arbeit Macht Frei was een cynische slogan die de nazi’s boven de toegangspoorten van de concentratiekampen en vernietigingskampen plaatsten en die nog steeds te zien zijn aan sommige kampen zoals KZ Auschwitz I (Stammlager), KZ Dachau, KZ Theresienstadt (Terezin) in Tsjechië,  KZ Sachsenhausen e.a. De gevangenen zouden al snel begrijpen dat “arbeid hen niet zou vrijmaken”, maar dat ze enkel bevrijdt zouden worden door de dood.

In de kampen moesten de Joden als werkslaven zware dwangarbeid verrichten als ze al niet meteen werden vermoord en of vergast of misschien wel erger: langzaam omkomen…

View original post 327 more words

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: